Verditakst

‍Hvem utfører en verditakst? 

Verditakst utføres vanligvis av en autorisert takstmann eller en eiendomsmegler med relevant kompetanse og erfaring. Som fagpersoner har vi den nødvendige kunnskapen og erfaringen for å vurdere verdien av en eiendom korrekt – basert på en rekke faktorer som beliggenhet, størrelse, tilstand, markedstrender og sammenlignbare salg i området. Som takstmann gjør vi en objektiv vurdering av eiendommen for å fastsette en nøyaktig markedsverdi, som er viktig for salg, kjøp, refinansiering, eller forsikring av eiendommen.

En verditakst er en rapport som blir utarbeidet av en takstmann for å avgjøre markedsverdien på boligen din – den tar hensyn til alle faktorer som er med på å avgjøre verdien i boligen.

Hva vurderes i en verditakst?

Teknisk tilstand på bolig

Takstmann gjør en enkel vurdering av den tekniske tilstanden på boligen. 

I en verdirapport gjør man en vurdering basert mest på verdi. Ved en tilstandsrapport som brukes ved salg går man grundigere til verks og fokuserer mest på tilstand og eventuelle mangler.

Beliggenhet

Rapporten tar også hensyn til hvor boligen er lokalisert. Enkelte områder er mer populære enn andre, og det er med på å avgjøre verdien til boligen. Vi tar også utgangspunkt i hvor bra det kollektive tilbudet i området er, hvor nært nødvendige butikker er, og om det ligger i nærheten av barnehager og skoler.

Utsikt og innsyn

Utsikt er en bonus og derfor er enkelte forberedt på å betale mer for en god utsikt. På motsatt side er ikke mange forberedt på å betale mer hvis naboen har innsyn rett inn i stuen.

Kosmetisk standard

Vi legger også vekt på boligens kosmetiske standard. Det vil si at hvis en bolig har en gammel innredning på kjøkkenet eller en tapetvegg som ikke har blitt oppdatert siden 90-tallet, så vil det være med på å avgjøre hvor mye noen er villig til å betale for boligen, spesielt hvis dette er et oppussingsobjekt.


Hva er grunnene til å bestille en verditakst?

Verditakst for salg og kjøp av bolig

Den vanligste grunnen er i forbindelse med vurdering av kjøp og salg av bolig. Verditaksten utføres ofte i en tidlig fase ved salg for å finne verdien på boligen. Når salget skal gjennomføres utføres det som oftes en tilstandsrapport/ eierskifterapport som er mer omfattende enn en verdivurdering.

Verditakst for refinansiering

Hvis man skal pusse opp boligen og trenger en refinansiering av boliglånet er det vanlig å levere en verditakst til banken for å dokumentere verdien i boligen. Det vil gi banken et mer riktig grunnlag for hvorvidt de skal innvilge lånet eller ikke.

Verditakst ved arveoppgjør

Det er også vanlig å bestille en verditakst, eventuelt en tilstandsrapport, når man arver en bolig. Dette er for å få en bedre forståelse av verdiene man har arvet i tilfellet man vurderer et videresalg, eller for å få en oversikt over hvilke utbedringer man burde gjøre hvis man skal beholde boligen.

Verditakst ved skilsmisse

Det er ofte lurt å få en objektiv vurdering av verdien i boligen eller på eiendommen ved et skilsmisseoppgjør. I slike tilfeller kan det oppstå konflikter og en takstmann sin oppgave er å gjøre en rettferdig og objektiv vurdering av boligen og/eller eiendommen.

Hvor mye koster en verditakst? 

I Din BoligBistand har vi egen prisliste for verditakst av ulike boliger. Se vår prisliste for Oslo og Østfold.

Hvor lenge er en verditakst gyldig?

En verditakst er vanligvis “gyldig” i 6 måneder. Teknisk sett vil den ikke bli ugyldig etter dette, men på grunn av konstante endringer i boligmarkedet er det vanlig å bestille en ny boligtakst hvis rapporten er eldre enn 6 måneder.

Hvordan funker det

4 enkle steg i prosessen

Mange ønsker å pusse opp hele eller deler av boligen men er usikker hvor man skal starte. Under ser du en del av reisen.

Grafisk illustrasjon av byggeblokker.

1. Pusse opp

De fleste starter med et ønske om å pusse opp hele eller deler av boligen.

2. Planlegge

Som en uavhengig partner hjelper vi deg å velge riktige håndverkere.

3. Prosjektledelse

Med god prosjektledelse passer vi på at ditt prosjekt forblir kostnadseffektivt.

4. Ferdig oppusset

Prosjektet er levert til avtalt tid og pris. All nødvendig dokumentasjon samt takst er overlevert.