Er du lei skyhøye strømpriser? Gjør noe med energitapet i boligen din med støtte fra Enova!

Tilbake
Er du lei skyhøye strømpriser? Gjør noe med energitapet i boligen din med støtte fra Enova!

Vinteren har alltid vært tiden for høyere strømregninger, men vinteren 2021 har vært utenom det normale. Strømprisen har mangedoblet seg og forårsaket store innhugg i privatøkonomien til veldig mange i Norge. Mange studenter, eldre og helt vanlige familier har sett seg nødt til å fryse seg gjennom de dyreste dagene. Slik kan det ikke være. Med subsidiert støtte fra Enova kan en energirådgiver hjelpe deg å lage en plan med tiltak som vil redusere energibruken i boligen din.
 

Frustrasjonen har vært stor i hele landet denne vinteren over de skyhøye strømregningene som har gjort det vanskelig for privatøkonomien for veldig mange. Vi har tatt en prat med Glenn André Lislerud, sertifisert energirådgiver i firmaet Din Boligbistand AS, om hva privatpersoner kan gjøre for å senke strømregningen. Er det penger å spare – for folk flest? 


Glenn A. Lislerud er byggmester og takstmann og sertifisert energirådgiver i firmaet Din Boligbistand AS.Hva er en energirådgiver og hvordan kan du hjelpe private husholdninger?  

-Vi kartlegger først tilstanden på boligen gjennom en tradisjonell befaring. Vår kunnskap og erfaring kommer godt med når vi går igjennom vinduer, dører, tak og vegger og andre deler av boligen. Vi har instrumenter som kan avdekke store temperaturforskjeller og dermed identifisere eventuelle årsaker til store energitap i en bolig. Vi gir deretter boligen et energimerke og lager en plan med tiltak som vil redusere energibruken. Planen gjør det enklere å vurdere hvilke energitiltak som er lønnsomt å gjennomføre. 

 

Vil det alltid lønne seg å utføre energireduserende tiltak i en bolig? 

-Hvis du har en bolig fra 1980 med noe trekk fra vinduene, som i og for seg kan utbedres, må det igjen ses i lys av kostnaden det er å bytte ut alle vinduene i huset. Vi ser da på hvor stort energitapet er i forhold til kostnaden for utbedring – altså, om det er lønnsomt eller ikke. Og igjen, skal du bo der i 20 år til kan det lønne seg, men skal du flytte om 2 år vil det kanskje isolert sett ikke gagne lommeboken. Det er her rådgivningsdelen av jobben kommer inn. 

 

Enova tilbyr privatpersoner økonomisk støtte for energirådgivning av boliger – hva blir da kostnaden? 

-Enovatilskuddet er en støtteordning for private husholdninger. Formålet med ordningen er å gi privatpersoner et insentiv til å gjennomføre tiltak for å bedre energibruken i egen bolig. En energikartlegging av boligen din koster fra 10.000kr, men du får inntil 5.000 kroner i støtte fra Enova når du engasjerer en energirådgiver til å kartlegge energitiltakene som passer for din bolig. Hvis termografering (avdekke energitap) inngår i rådgivningen, øker beløpet på støtte fra Enova til 7.500 kroner. Tiltaket må være startet, gjennomført og betalt av deg som privatperson. Energirådgivningen må ha vært gjennomført de siste 20 månedene for at du skal ha krav på tilbakebetalt økonomisk støtte fra Enova. Kostnadene for å engasjere en energirådgiver påvirkes av boligens størrelse, tilstand og geografiske beliggenhet, forklarer Lislerud. Tenkt hva en gammel bygård i Oslo, som ofte har fellesfyring, kan tjene på å engasjere en energirådgiver og gjøre enkelte energibesparende tiltak, legger han til med et smil. 


Enova støtter en rekke energitiltak som senker utgiftene og øker komforten. 


Har energirådgivning noe for seg når man skal pusse opp? 

Selvfølgelig. Her mener jeg personlig at det er veldig viktig kunden starter med en energirådgiver. Da vil du spare mye tid når du skal vurdere mulige energitiltak. Det vil gjøre deg sikrere på at du velger de tiltakene som kutter energibruken mest, og dermed passer din bolig best, forklarer Lislerud. Planen fra energirådgiveren danner grunnlaget for støtte fra Enova til oppgradering av boligen, for eksempel installering av balansert ventilasjon. Med en tiltaksplan fra Din Boligbistand AS får du enkelt en oversikt over hvilke tiltak som gir støtte fra Enova.

No items found.

Relaterte innlegg